Família empresària

Família empresària

Cada família empresària és única i irrepetible però, què vol dir ser família empresària?

Cada membre de família empresària, de ben segur, respondria a aquesta pregunta de forma diferent. Per a nosaltres, ser família empresària suposa haver estat capaç d’emprendre un projecte -en unes circumstàncies personals i temporals molt concretes- que al llarg del temps s’ha pogut desenvolupar satisfactòriament tot mantenint un seguit de valors i experiències que la família ha sabut transmetre generació a generació.

El negoci és com un membre més de la família. L’has de mimar mentre creix.

img_familiaempresaria03

Et farà patir però segurament te n’acabaràs sentint orgullós/a.

Experiències reals

Tot té un començament

“Jo, de fet, ganes de treballar aquí no en tenia, però l’oncle havia mort i a la família no hi havia ningú que tingués interès per entrar-hi. M’hi vaig encaminar per fer costat al meu pare”.

“Un dia el meu pare, molt seriós, em va dir: “diuen que ets bo en matemàtiques i jo tinc un petit problema. Necessito el teu ajut”. Ara em dedico a l’alta cuina i puc dir que en vaig aprendre remenant cassoles amb el meu pare”.

Sempre hi ha algún entrebanc

Avui som una empresa sostenible altament productiva i plenament humana, però he de confessar que els inicis i la consolidació no van ser fàcils”. 
Sóc fill d’immigrants catalans i el meu pare va morir quan jo només tenia 16 anys, tot just quan acabava de muntar l’empresa. Vaig decidir que aquells esforços havien de donar el fruit que ell anhelava i em vaig posar a treballar en confiteria.   Per arribar a la consolidació de l’empresa, vàrem haver de fer moltes proves de producte. Confits que no acabaven de trobar el seu posicionament al mercat, farcits que no satisfeien prou…
Fins que vàrem tenir l’encert de confiar en una campanya publicitària i avui som sòlids i treballem amb una clara estratègia d’implantació internacional.

De pre-guerra a post-guerra tot havia canviat. Però també és cert que calia reconstruir el país i calien electrodomèstics nous i moderns. El que semblava un forat del que no en sortiríem es va convertir en la nostra gran oportunitat i la vàrem saber aprofitar.

Resultats / Èxit

L’èxit rau en la consecució del somni comú familiar, aquell que sol consistir en avançar cap a uns objectius comuns i clars, sota la base d’un seguit de valors que han caracteritzat al projecte familiar des dels seus inicis i gràcies al funcionament harmònic i eficient de la família i l’empresa, és a dir, del conjunt de la família empresària.

Multinacionals de butxaca”, “Capitans d’Indústria” i “Capitans del Comerç

un projecte editorial de Xavier Cambra, President de Transmmission, que recull el testimoni i l’experiència de 100 famílies empresàries d’èxit, tant del món de la indústria com del comerç.

Els reptes de les famílies empresàries, avui

Avui les famílies empresàries viuen en un entorn en constant transformació, la qual cosa els obliga a treballar de manera persistent per fer realitat el somni comú que dona sentit al seu projecte familiar.

ÉS PER AIXÒ QUE LES FAMÍLIES HAURIEN DE TENIR PRESENTS UN SEGUIT D’ALERTES:

Alerta 1

La ràpida evolució social amb la consegüent reordenació de valors obliguen, cada cop més, a regir-se per les lògiques de l’entorn, que s’han de comprendre i incorporar.

Alerta 2

Els cicles econòmics són cada cop més curts. La necessitat de previsió i reacció empresarial és cada cop més intensiva i més necessària. Cal una adaptació constant al canvi.

Alerta 3

No ens podem permetre tenir consciència de en quin estadi estem quan ja som al següent. No fem tard.

La gestió de la riquesa

Una família empresària ho és perquè produeix i gestiona riquesa i entén per riquesa tant l’econòmica i patrimonial com la humana i emocional. A més, la gestiona fent prevaldre el llarg termini, tenint en compte la perdurabilitat post generacional.

Planificar per a una família empresària implica actuar a llarg termini basant-se en una perspectiva estratègica: les famílies pensen en generacions, no en terminis de 60 o 90 dies.

Les riqueses que ha de gestionar una família empresària són múltiples, no només l’econòmica. Una de les riqueses que ha de fer créixer és el talent que posseeix, entre sèniors, juniors i planter. Aquest és també un clar patrimoni familiar i, tot i no ser patentable, sí que ho poden ser els seus resultats, així com tangible el seu rendiment.