12 Apunts Transmmission per a famílies empresàries

12 Apunts Transmmission per a famílies empresàries

1

Darrere de l’èxit d’un líder hi ha un equip professional i expert.

No n’hi ha prou amb un que faci tots els papers de l’auca. Qualsevol negoci, per petit que sigui, precisa professionalització.

2

Els membres de la família són font d’esforç.

Equip humà còmplice i negoci propi estimulen l’esforç, un valor imprescindible per a la generació i manteniment de famílies empresàries.

… Els stakeholders d’una família empresària dormim menys i ens amoïnem més. És un dels esforços que fem perquè tiri endavant els nostre projecte. Aquest i el fer més hores que el rellotge… Però això és també el que ens fa diferents i ens fa sentir orgullosos. I, saps què et dic: al final, els resultats ens satisfan més quan veiem que han estat fruit de l’esforç d’aquest equip que ens estimem. Qui m’hauria dit que aquell menut, que encara em demana consell, ara ja en sap més que jo…? Ell és el que ara ja em permetrà dormir tranquil.

3

Cal aprofitar les oportunitats.

Copsar-les o crear-les però mai deixar-les passar sense analitzar-les.

4

Planificar la successió i entrenar les pròximes generacions de líders és essencial.

Aquells que creixen sota un paraigües participatiu i corresponsable són més susceptibles d’interessar-se i integrar-se responsablement en la part empresarial de la família: Impliquem la nissaga i ordenem-la.

La successió precisa d’un acurat pla estratègic. Aquesta és una de les prioritats de les famílies empresàries per assegurar la continuitat i preservació de la riquesa i el seu creixement de cara a les noves generacions.

5

El toc humà i emocional compensa.

Mai havia pensat que acabaria treballant amb el pare, la mare, la meva germana petita i els oncles.

De fet, quan vaig tornar d’estudiar a Irlanda, encara creia que haver fet ADE m’havia ajudat a formar-me però que el que faria seria pilotar avions; però ajudar-los aquells estius em va fer entendre què havien construït, com hi havien deixat la pell i això em feia estimar-los encara més. Ara sé que sentir això val la pena i que ho faig tocant de peus a terra, al seu costat, no em calen els 10.000 metres d’alçada. Ara ho veig clar.

6

L'execució d'un negoci familiar és difícil, però també pot ser divertit.

Sí, pot ser divertit, tan divertit com vulguem. És només –tot i que no és poc…- una qüestió d’actitud.

7

Aposta per l’empatia.

Les relacions humanes en el sí de la família empresària poden ser complexes, però és que les relacions humanes sempre ho són. L’empatia apaivaga la tibantor.

8

Confia i transmet confiança.

Deixa fer. Creu en les diferents formes de fer les coses. Dóna oportunitats. Analitza els resultats. Sigues pragmàtic i fes que els resultats et deixin seguir confiant.

9

Combina sentiments moralment vinculants i documents legals.

Una cosa no treu l’altre. Més val tenir-ho tot ben lligat i ben entès.

10

No lliguis la dependència emocional i l’econòmica

La connexió entre sentiment i economia són l’eix que provoca l’existència de famílies empresàries però, a efectes de bon funcionament, tant familiar com empresarial, ambdós conceptes s’han de parcel·lar i no barrejar.

Néta:… Avi, ja se que val molts diners però és que m’aniria molt bé…Avi: Pot ser que sí però n’hem de parlar amb tots. El que em demanes no és cosa d’avi, és cosa de família…

11

Comunica’t i construeix proximitat

Estableix que una comunicació eficaç és dels objectius fonamentals de la família empresària. Aposta per la transparència. i crea un entorn informat, dinàmic i participatiu. Un bon model de comunicació interna és essencial. Tot s’ha de comunicar per compartir, tant els sentiments com els pensaments i les accions. La comunicació, tant interna com externa, d’una família empresària ha de traslluir, més que en cap d’altre model empresarial, la proximitat humana i professional.

12

Anticipa’t.

Això sempre, tingues-ho present. No esperis, sense previsió, que esclatin ni el desgavell ni l’èxit. Compta amb especialistes.